Míg itthon a városban a Szeretethíd programsorozat folyt május 20-án, és a nőszövetség több tagja sütivel, illetve tevékenyen is hozzájárult a hajléktalan szállón zajló programhoz, néhány vállalakozó kedvű nőszövetségi tag felkerekedett és elmentünk egy nőszövetségi alkalomra a nagyváradi várba, ahol legnagyobb meglepetésünkre a Kárpát-medencei Református Egyházfesztivál programjaiba csöppentünk bele. A nap igéje: „Őrizd a várat” (Náhum 2,1) volt. Délelőtt szabadtéri úrvacsorás istentiszteleten vehettünk részt mintegy 4000 emberrel együtt. Megható volt látni, ahogyan legalább 40 palástos pap vonult be az istentisztelet elején, majd osztja sok-sok helyen a várudvaron az úrvacsorát. Több határon túli énekkar szolgálata egészítette ki az istentisztelet rendjét. Az istentisztelet után szép rendben mindenki meleg ebédet kapott, a helyiek elmondása szerint 12000 töltött káposztát készítettek. Ebéd után több szálon folytak az események. A kicsik számára egész nap játszóház volt, nagyobbacskák néptánc szolgálatát láthattuk, ifjúsági zenekarok (mandolinosok, furulyások) szolgáltak. Kiállításokat lehetett megtekinteni és konferenciát rendeztek a reformációról.

A nőszövetségi program önmagában is nagyon gazdagnak ígérkezett, először a kolozsvári egyetem kamarakórusa varázsolt el bennünket, majd két előadás következett, a reformáció és a nőnevelés kapcsolatáról beszélt a kolozsvári egyetem docense, illetve a Magyar egység- Egyedül Krisztusban címmel egy elgondolkodtató előadást hallhattunk egy budapesti lelkészházaspártól. A magyar egység jegyében egy felvidéki lelkésznő tolmácsolt ízes magyar tájszólással meséket, népdalokat. A programsorozat lezárásaként egy kétgyermekes anyuka vallott gyógyulásának történetéről.

Az est zenei élményekkel ért véget. Először Dévai Nagy Kamilla énekelt nekünk haza-, isten-, emberszeretetről gyönyörűen, a feketegyarmati lelkész közreműködésével, majd a Debreceni Csokonai Színház művészei a Bánk Bán keresztmetszetét adták elő.

Emellett egész nap egyházi tárgyú vásár volt több helyszínen, több könyvkiadó kiadványait is meg lehetett vásárolni.

A kis csapat, akik vállalkoztunk az útra, indulás előtt körbejárta a várat, megcsodáltuk, milyen hatalmas a mi „kis” téglavárunkhoz képest.

Szákné Bajnai Zsuzsanna