A zsoltáríró így imádkozott: Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján! (Zsoltárok 139,23-24).
A bölcs ember rendszeresen eljár az orvoshoz felülvizsgálatra. Ugyanígy szükségünk van lelki felülvizsgálatra Istennél. Engedd, hogy a következő négy területen megvizsgálja Isten az életedet.

Válaszolj Isten jelenlétében őszintén a feltett kérdésekre:

 Engedelmesség

 Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak. Hadd tegyék ezt örömmel és ne sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra. (Zsidók 13:17).
Engedelmes vagy Istennek mindabban, amit mond neked? Alárendeled magad azok vezetésének, akiket Isten helyezett föléd? Imádkozol értük, és megköszönöd mindazt, amit befektetnek életedbe?

 Tiszta szív

 Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság.

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. (1János 1,8-9). Megvallod bűneidet konkrétan néven nevezve őket? Célul tűzted ki, hogy elhagyd bűnödet abban a pillanatban, amikor Isten felfedi előtted? Mi van azokkal a területekkel, amiket még nem adtál át Istennek? Hajlandó vagy minden bűnt feladni Istenért?

 Tiszta lelkiismeret

 Ezért magam is arra törekszem, hogy lelkiismeretem mindenkor tiszta legyen Isten és emberek előtt. (ApCsel 24,16). Bocsánatot szoktál kérni azoktól, akiket megbántottál? Tiszta a lelkiismereted Isten és emberek előtt?

 Bizalommal tudsz Isten elé állni?

 Szeretteim, ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt; és amit kérünk, megkapjuk tőle, mert megtartjuk parancsolatait, és azt tesszük, ami kedves őelőtte. (1János 3,21-22). Túl tudsz-e látni a puszta „jó vagy rossz” kérdésén, megkérdezed-e magadtól: „Hogyan fog ez hatni arra, hogy bizalommal tudok-e állni Isten elé?”