2017-ben gyülekezetünkben néhány fiatallal elindítottunk egy országos mozgalmat, melynek célja a határon túl szórványban élő magyar családok megsegítése mesés, ifjúsági, valamint egyéb érdekes, tartalmilag értékes könyvekkel. Munkánkat az internet és egy honlap segítségével végezzük (www.konyvetaszorvanyba.hu).

Emellett facebook oldalunk is van: www.facebook.com/konyvetaszorvanyba

 A cél az anyanyelv megőrzése. A honlapon sok érdekesség látható: a célok, a módszerek, könyvajánló a gyűjtésekhez, valamint a 25 magyarországi és 21 határon túli központ elérhetősége. Ezek többsége iskolákhoz kötődik, néhány a református egyházhoz, kevesebb a római katolikushoz.

Az országban az első központot a Gyulai Református Egyházközségünknél alakítottuk ki. A honlap elkészítésében és azóta is tartó zavartalan működtetésben Németh Antal testvérünknek, gyülekezetünk tagjának van múlhatatlan érdeme! Sokat segített Téglásné Müllek Tímea, Téglás Ferencné  Ilike, Radnai Ferencné, Szilágyi Sándor és még sokan mások. Jelenleg is aktív munkatárs Szőke János.

 Egy éve országos kampányt indítottunk mesés, valamint ifjúsági könyvek gyűjtéséreEzt most itthon, a gyülekezetünkben is elkezdjük, a jövőben pedig majd folyamatosan végezzük. Nagyon fontos, hogy csak valóban magas színvonalú könyveket szabad behozni. Például ilyen kiváló író Benedek Elek, Csukás István, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Arany László (Arany János fia), Andersen, Grimm, a gyulai Kiss Ottó és mások. Nagyszerű könyvek: a Micimackó, Óz, a csodák csodája, a 77 magyar népmese (Illyés Gyula), a Csodafurulya (Kolozsvári Grandpierre Emil), ilyenek Móricz Zsigmond verses meséi. Persze sok más kiváló mesekönyv is létezik! Néhány példa a jó ifjúsági könyvekre: Egri csillagok, Lassie hazatér, Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Ábel a rengetegben, Egy ropi naplója. Az ajánlott könyvek bővebb (nem teljes) listája látható egyébként a honlap Ajánló címszavának könyves részében. Ez sokat segíthet a könyvek kiválogatásában. Ajándékba mindig csak a legjobbat adjuk!

Segítségképpen a mesekönyvek és az ifjúsági művek ajánlati listáját megtekinthetjük a templomi könyvterjesztésnél! A mesekönyveket a könyvterjesztő asztalhoz, vagy a parókiára kérjük!

Áldás, békesség!

Dr. Pocsay Gábor presbiter
a „Könyvet a szórványba!” mozgalom alapítója