Nagyszabású jótékonysági kezdeményezésnek adott otthont péntek délután a Debreceni Református Nagytemplom, ahol az orosz-ukrán konfliktus miatt bajba jutott emberek megsegítésére ökumenikus összefogással tartottak békekoncertet.

A békekoncerten közreműködött a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Kamarazenekara, az intézmény tanárai és hallgatói, a Lautitia Kórus Vegyeskara, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Kodály Kórus, a Debreceni Református Kollégium Kántusa, valamint Gál Natália színművész, az est háziasszonya.

A jelenlévők közösen imádkoztak a békéért, valamint a háború áldozataiért és kárvallottjaiért Fekete Károly vezetésével. A református püspök azt kérte a résztvevőktől, könyörögjenek azokért, akik rettegésben és veszélyben töltik napjaikat, akiket otthonukból és életükből kitaszítottak, akik óvóhelyen várják a fegyverszünet idejét, akik elszakadni kényszerültek szüleiktől, gyermeküktől, házastársuktól, barátaiktól, azoknak pedig vigasztalást kívánt, akik elvesztették szeretteiket a harcokban.

„Kérjük, vess véget a gyűlölködésnek, a háborúnak, a szörnyűségeknek” – fohászkodott az Istenhez Fekete Károly, hálát adva azokért, akik befogadják, segítik a menekülteket.

A koncert végén Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke mondott köszönetet a szervezőknek, a művészeknek és az adományozóknak.

„Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik több mint 60 napja imádkoztak és imádkoznak értünk, akik adakoztak és adakoznak. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik menekülteket befogadtak, oltalmaznak, akik a szívüket is megnyitották. (…) Szeretnék hálát mondani, adni a mindenható Istennek, aki mindeddig megsegített bennünket” – fogalmazott a püspök.

A koncert visszanézhető a Nagytemplom Facebook-oldalán.

forrás: reformatus.hu