Kedves Testvérek!

Személyes szolgálataim közé tartozik a heti híradó készítése, ami minden héten a szombati napon, a Tiszteletes úr és Aranka által e-mailben küldött anyagból kerül beszerkesztésre elektronikusan, majd a vasárnapi napon kerül nyomtatásba.

A gyülekezeti honlapot heti rendszerességgel frissülő tartalommal töltöm fel.  Gyülekezeti, egyházi hírek kerülnek fel az oldalra és a heti alkalmak rendje. Jó néhány menüpont alatt még nem érhető el feltöltött tartalom, de ezek idővel pótolva lesznek.

A médiaszolgálat csoportjában jelenleg öten vagyunk:  Mezeiné Bányai Éva, Bodó Péter, Varga Károly,
Riskó Rudolf és Jómagam. A vasárnap- és szerda esti alkalmakon Matics Tamás szokott segédkezni a hangosításban.

A 2020-21-es templomfelújítás során a médiaszolgálat új helyre költözhetett, a szószékkel szemben, egy erre a célra kialakított úgynevezett BOX-ba, amit egyébként mi a csoportban csak „doboznak” hívunk.

Ezen a dobozon belül kapott helyet a Hangosítás, amely szolgálathoz 2 szakemberünk is van Rudi és Karcsi személyében, akik az egyik szakmájukat tekintve hangtechnikusok is. Persze ez nem azt jelenti, hogy ők csak ezen a területen tevékenykednek, hiszen mi mindannyian – a csoport minden tagja –, megpróbálunk minden területen részt vállalni. Az a cél, hogy egymást is tudjuk helyettesíteni, amennyiben az szükséges, már pedig szükséges.

Minden vasárnapi istentiszteleti alkalom hanganyaga a kihangosításon kívül rögzítésre is kerül, amit némi utómunkával – mint pl. a nyers hanganyag vágása és szerkesztése után – feltöltünk a weboldalunkra.

Az utóbbi években 2 rádiós, csiptetős mikrofon is beszerzésre került, amit a lelkipásztoraink
használnak a szolgálatokban.

A Kivetítés is a szolgálatok része, amit egy mózesszék fölé elrejtett projektoron keresztül, egy hatalmas leereszthető motoros vetítővásznon és egy nagy kijelzős TV készüléken jelenítünk meg. Ezeken a felületeken a kamerák által rögzített videoanyag, élő kép és a médiaboxból megjelenített énekek és a hirdetések szövegei jelennek meg.

Az istentiszteleti alkalmak élő közvetítése – más néven STREAMING szolgáltatás Kb. 6-7 évvel ezelőtt indult el a YouTube-on. Ez a kezdetleges formáját már igencsak meghaladta napjainkra, de azt is elmondhatom, hogy a fejlesztések napjainkban is tartanak, szinte hétről hétre vannak újítások, finomítások a szolgáltatásban.

Jelenleg 1 db fali robotkamerát és 2 db hordozható kamerát használunk. Istennek adunk hálát, hogy az elmúlt hónapban  további 2db – a jövőbeni technikai követelményeknek is megfelelő –  nagy felbontású 4K-s robotkamera beszerzése is megvalósulhatott. Ezeket egy rendszerbe kapcsolt új médiapulton keresztül tudjuk majd vezérelni a mostani kamerával együtt.

A médiaboxon belüli szolgálatokat 2 számítógép, 3 monitor és két keverőpult látja el annak a két szolgáló testvérnek a közreműködésével, akik heti rendszerességgel váltják egymást a szolgálatban, egy erre a célra kialakított ütemterv alapján. Ezeket a feladatokat gyakorlatilag
– mi fiúk – négyen látjuk el a csoportból, de arra is volt már példa, hogy nem egyszer Évinek is be kellett ugrania a hangosítási szolgálatba.

Az istentiszteleti alkalmak média szolgálata már a szombati napon elkezdődik. A Tiszteletes úr és a Kántor úr által e-mailben küldött információk alapján, az éppen soros szolgáló testvér az otthoni saját számítógépén egy speciális formátumban összeállítja, beszerkeszti a közvetítési anyagot, amit majd másnap, a templomi számítógépen keresztül levezérel. Ennek az anyagnak az elkészítési ideje az összetettségétől függően, általában 1-2 óra közötti időt igényel. A vasárnapi istentisztelet előtt általában 9 óra körül érkezünk meg a templomba. Megtörténnek az előkészületek, amik után 10 órára mondhatjuk  azt, hogy „közvetítés-képesek” vagyunk. Az istentiszteleteket a YouTube-on élőben közvetítjük, amik utána is visszanézhetők. Kivételt képeznek az olyan események, amikor további vágási és szerkesztési munkákra van szükség a videoanyaggal kapcsolatban. Ilyenkor az élő adás után nem nézhető vissza rögtön az anyag, csak majd Rudi áldásos utómunkáját követően.

A COVID időszakot kiemelve, de már a „normális kerékvágásba” visszatérésünk után is elmondhatjuk, hogy az élő közvetítéseinket átlagosan 100-an követik az interneten keresztül. Ez elég magas szám mind a mellett, hogy a templomban is szép számban szoktunk lenni. Külföldön élő magyarok és hazánkon belül élő testvérek is követik az élő közvetítést. Sokan, akik idős koruk miatt már nem tudnak a gyülekezetünkbe eljönni, szintén az interneten keresztül vesznek részt az istentiszteleteken.

A szolgálatunk célja nem az, hogy minél több testvér nézze online az istentiszteleteket, hanem hogy azokhoz is eljusson az élő ige, akik ebben valamiért akadályoztatva vannak.

Hordozzuk imádságban szolgálatainkat!

Mezei Sándor
presbiter, a Kommunikációs és informatikai
bizottság elnöke