FELHÍVÁS

A Gyulai Református Egyházközség veszélyhelyzeti intézkedéseivel kapcsolatosan

Istentiszteleti rend változásai

Magyarország Kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozására országos veszélyhelyzetet hirdetett, melynek feltételeit a 40/2020 (III. 11.) Kormányrendelet tartalmazza.

A rendelet 4. §-ának „d” pontja kimondja: „zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége” (40/2020, 4§d).

A Magyar Kormány rendeletéhez, valamint a Magyarországi Református Egyház Zsinatának felhívásához igazodva a Gyulai Református Egyházközségben az országos veszélyhelyzet idején az alábbi rend szerint kerülnek megtartásra az istentiszteleti alkalmak:

 

Vasárnapi istentiszteletek

2020. március 15-től minden vasárnap két istentiszteletet tartunk a Kálvin utcai gyülekezeti házban, egyet 10 és egyet 17 órakor. (Mindkettőt vasárnap délelőtti liturgiával.)

A gyülekezeti házban maximum 100 fő tartózkodhat, akiket érkezési sorban tudunk fogadni. Kivételt képeznek az alábbi személyek:

  • az istentisztelet liturgiájában résztvevő lelkipásztorok,
  • a gyülekezet kántora,
  • szolgálattevők (főgondnok, gondnokok, presbiterek, hangosítók, kamerát kezelők).

Kérjük, hogy a helyben kialakult szokástól eltérően a vasárnap délelőtti istentisztelet helyett, minél többen a 17 órai alkalmat válasszák.

A résztvevők irányításában és megfelelő helyre kísérésében a Gyülekezet Presbitériuma fog segíteni.

Továbbá tájékoztatjuk a testvéreket, hogy a vasárnap 10 órakor kezdődő istentiszteletünket élőben közvetítjük a következő YouTube elérhetőségen: Élő közvetítés – Gyulai Református Gyülekezet

A korábbi vasárnapi istentiszteletek is megtekinthetők a YouTube videómegosztón, ahol a keresőbe írják be: Gyulai Református Egyházközség

Keresztelésre a veszélyhelyzet idején külön istentisztelet keretében van lehetőség. Erről bővebb felvilágosítást a gyulainfo@bekesmegye.reformatus.hu email címen lehet kérni.

Házasság megáldása esetében sem vehetnek részt 100 főnél többen az istentiszteleti alkalmon.

 

Gyermekek és ifjúsági alkalmak

A magyar kormány döntése értelmében március 16-tól, hétfőtől bevezetik a tantermen kívüli digitális oktatást, gyermekek nem látogathatják az iskolát.

Ehhez csatlakozva, gyermekeink védelme érdekében 2020. március 15-től veszélyhelyzet ideje alatt a megszokott rendtől eltérően a következőképpen módosulnak a gyermek és ifjúsági alkalmak:

 

Gyermek-istentisztelet

A vasárnapi felnőtt istentiszteletekkel párhuzamosan nem tartunk gyermek-istentiszteletet. Akik mégis gyermekkel érkeznek, azoknak gyermekmegőrzést biztosítunk a kisházban (templomkert). Már az alkalom elejétől ide irányítjuk át a gyermekeket.

 

Biztos szikla klub – kisifi

Péntekenként 15 órától a Biztos szikla klub – kisifi helyett online ifit tartunk a messengeren keresztül. Kérjük azokat az ifiseket, akik a messenger csoportban nincsenek tagként bejelentkezve, jelezzék ezt Baráth János lelkipásztornak, hogy ők is bekapcsolódhassanak az online ifibe. Bővebb felvilágosítást Baráth János lelkipásztortól lehet kérni.

 

Konfirmáció

Péntekenként a 14 órakor kezdődő konfirmációs felkészítő alkalmat távoktatásban folytatják a konfirmandusok. Ezzel kapcsolatosan minden szülőt telefonon is megkeresünk. A konfirmáció vizsga tervezett időpontja 2020. május 24. vasárnap 10 óra. Az ünnepélyes fogadalomtétel és első úrvacsora vétel tervezett időpontja 2020. május 31. pünkösd 1. vasárnapja 10 óra.  Ezek az időpontok is módosulhatnak a veszélyhelyzet miatt, erről is időben értesítjük a családokat.

Az egyéb változásokról folyamatosan tájékoztatást adunk. Kérjük mindenki kövesse figyelemmel honlapunkat (gyularef.hu) és facebook oldalunkat.

Kérjük a Testvéreket, imádkozzanak a járványban érintett betegekért, az egészségügyi dolgozóknak a járvány megfékezése érdekében végzett munkájáért, a világi vezetők bölcs döntéséért is!

Tisztelettel kérjük a gyülekezeti tagokat segítsék a további munkát kellő türelemmel, elfogadással, támogató együttműködéssel! Ezekben a rendkívüli napokban nagy szükség van a toleranciára, az összefogásra, hogy megnyugtatóan, egészségesen legyünk túl a járvány terjedése okozta állapoton.

Isten segítségét kérve, bízunk abban, hogy ezeket az intézkedéseket nem sokáig kell fenntartanunk és minél előbb visszatér a gyülekezeti élet megszokott rendje!

 

Gyula, 2020. március 14.

                                                        Baráth János                                   Kósa Ferenc

                                                          lelkipásztor                                     főgondnok